De grote historische figuren top 100

Jebens,_Adolf_-_Leopold_von_Ranke_(detail)_-_1875

Leopold von Ranke, de vader van de geschiedwetenschap

Ongeveer 10 jaar geleden organiseerde ik op het inmiddels verdwenen forum van mijn toenmalige studentenkring Historia een “historische figuren” top 100. Geschiedenis is nog steeds sexy en om die reden lanceer ik de “Grote Historische Personen Pop Poll”.

Wat is een historisch figuur?

Clio

Clio, muze van de geschiedenis

Ik ga niet censureren. Net als onze regering doet om het Coronavirus te tackelen, reken ik ook op jullie gezond verstand en burgerzin. Maar om een Picklesdebacle te vermijden, beroep ik mij wel in alle transparantie op het recht om duidelijke trolpogingen in de kiem te smoren. Deze figuren mogen zich uiteraard op heel wat domeinen hebben gemanifesteerd. Politiek, maatschappelijk, wetenschappelijk, religieus, op vlak van kunst en cultuur,… noem maar op. Ik ga ook geen eindjaar opleggen, hoewel wij vroeger wel al eens op unief zeiden dat alles na 1945 veredelde journalistiek is. Maar goed. Gelukkig biedt de geschiedenis zo’n gigantische pool aan dat ik ervan uitga dat recente of weinig historische figuren zeldzaam tot afwezig zullen zijn.

De grootste of de tofste?

Joachim_of_Flora

Joachim van Fiore, een toffe peer

Een pop poll gaat normaal gezien over persoonlijke appreciatie. Maar geschiedenis is niet zo eenduidig. Je kan perfect impact hebben gehad, zonder een toffe peer geweest te zijn. Meer zelfs, heel wat historische figuren hebben zichzelf met gruwel en oorlog in de geschiedenisboeken gekregen. Voor de diversiteit en om anderen met een ruimer spectrum aan niet zo usual suspects kennis te laten maken raad ik de tofste aan. Maar uiteraard is er ook iets te zeggen voor enkele minder sympathieke figuren (ja, dit is mijn disclaimer om te vermijden dat ik op HLN.be moet komen uitleggen wat schurk x of y hoog bovenaan deze top doet)

Het hoe

Heel simpel. Je kan op drie verschillende manieren je historisch verantwoord steentje bijdragen.

1) Door via DM op Twitter je top 3 te sturen
2) Door hieronder je top 3 neer te pennen
3) Via het contactformulier dat ik onderaan toevoeg

De lijst

De lijst zal als volgend worden opgemaakt

– De eerste krijgt 3 punten, de tweede krijgt 2 en de derde 1
– Alle punten worden opgeteld (duh)
– Als er een ex aequo is bv. 2 met 10, dan staat diegene met het meest aantal stemmen het hoogst (bv.je hebt a) iemand die met 4 stemmen aan tien is geraakt en iemand met 5, dan springt die met 5 boven die met 4)
– Als er een ex aequo is en er zijn een gelijk aantal stemmen, dan is het alfabetisch.
– In het uitzonderlijke geval dat dit zo zou zijn voor de top 2 of 3, dan volgt er nog een aparte poll om de toppositie te beslechten.

De timing

Alles hangt natuurlijk af van jullie input. Om aan 100 te geraken waarbij de 50-100 niet bestaat uit historische figuren die maar 1 stem kregen, is er een redelijk grote input nodig. Om die reden stel ik op dit moment 15 juni als einddatum, maar dit kan wegens beperkt succes verlengd worden (een beetje zoals de lockdown maar dan leuker).

Het contactformulier

Ik kreeg al feedback dat dit formulier schijnbaar niet verzendt van mensen waar ik toch de top 3 heb gekregen. Ik heb het zelf ook getest met Firefox en het lukt. Twijfel je toch dat het goed is aangekomen, dan zet je maar hieronder of doe je het via DM op Twitter.

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Gekke geschiedenis, Geschiedenis, Helden en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op De grote historische figuren top 100

 1. Pingback: De grote historische figuren top 100: Inspiratielijst 1 | De Profundis

 2. Pingback: De grote historische figuren top 100: Inspiratielijst 2 | De Profundis

 3. peter speetjens zegt:

  boeddha jezus en mohamed

 4. Pingback: 106. And now for something completely different: Wie is de tofste grote historische figuur? – Factotum

 5. planetnearth zegt:

  1. Schilders van Lascaux
  2. Fleming
  3. Van Gogh

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s